Csongrád megye hírek

Melyik kamatperiódus a legbiztonságosabb?

Melyik kamatperiódus a legbiztonságosabb?

Megkétszereződött a lakást hitelből vásárlók száma az elmúlt évekhez képest, ám időközben arra mutatnak a jelek, hogy a kamatok illetve THM-ek emelkedni fognak. Hogyan tudjuk kézben tartani hiteleinket?

Bebiztosított ajánlatokNincs még olyan messze a deviza alapú jelzáloghitelek korszaka, amikor sokak teljes anyagi bukásához vezetett a havi törlesztők nem várt emelkedése.

 

Ezeket a konstrukciókat időközben kivezették a piacról, tehát a kockázat a töredékére csökkent. Az állam olyan hitelek piacra dobására ösztönzi a bankokat, amelyek átláthatóak, egyszerűen visszafizethetőek és biztonságosak.

 

A fogyasztóbarát lakáshitelek kezdik jellemezni a hitelpiacot - ezek fő jellemzőjük nem feltétlenül az alacsony kamat, hanem a teljes transzparencia és biztonságos kezelhetőség.

 

Mi is sokat tehetünk azért, hogy zökkenőmentesen vissza tudjuk fizetni tartozásunkat a bank felé. Az első és legfontosabb lépés annak a kölcsön típusnak a felelősségteljes kiválasztása, amit éveken át fogunk visszafizetni.

 

 

Százezreket nyerhetünk egy ügyes választással

 

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nagyon sokféle lakáshitel van a piacon. Ezeket hitelkalkulátorral tudjuk első körben összehasonlítani, ám a teljes képhez mindig a bankok szakértőivel kell beszélni.

 

Különösen fontos ez most, amikor a kamatok emelkedésnek indulhatnak a hosszas stagnálás után. A bankközi kamatok már 2018 nyarán elmozdultak a holtpontról. Tehát mikor hitelt választunk, ne a THM-et vegyük elsődlegesnek: egy nem végig fix konstrukció esetén ugyanis ez csak a kezdetekre vonatkozó információ.

 

Még érdemes kihasználni a jelenleg elérhető jó kondíciókat. Ha egy némileg magasabb kamatozású végig fixált hitel, és egy mozgó kamatozású, ám olcsóbbnak tűnő verzió közt választhatunk, a legbiztosabb, ha az első mellett tesszük le a voksunkat. A legtöbb ügyfél egyébként még ma is az olcsóbb ajánlatokra szavaz.

 

 

Melyik kamatperiódus a legbiztonságosabb?

 

A rövid kamatperiódus kezd kockázatos lenni

 

 

A pénzügyi mozgások elsősorban a változó kamatozású és rövid kamatperiódusú verziókat érinthetik. Ezek kamata a referenciakamatból és a futamidő alatt fix kamatfelárból tevődik össze. (A referenciakamat a 3, 6 vagy a 12 havi budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz, a BUBOR-hoz igazodik.)

 

Ha biztosra akarunk menni, a 10 éves kamatperiódusú, vagy végig fix lakáshitelt érdemes választanunk, ezáltal végig előre kalkulálhatjuk a részletfizetést. Itt általában fizetünk a biztonságért, mivel a kiinduló kamat és THM magasabb. Akár több százezer forint is lehet a különbség - de csak ha a változó kamatozású lakáshitel kondíciói nem változnak. Ám ha több százalékponttal nő a kamat mondjuk 3 vagy 6 havonta, akkor a felvett hitelösszegnek megfelelően kisebb vagy jelentősebb emelkedés indul be a törlesztőrészlet terén.

 

Ne feledjük, hosszú távon, mondjuk tíz vagy húsz évre egy szakértő sem látja előre, mennyivel fog változni a BUBOR; milyen pénzügyi változások fognak begyűrűzni.

 

 

Programajánló

«
31. 2020. május
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
ápr.
27.
ápr.
28.
ápr.
29.
ápr.
30.
máj.
1.
máj.
2.
máj.
3.
máj.
4.
máj.
5.
máj.
6.
máj.
7.
máj.
8.
máj.
9.
máj.
10.
máj.
11.
máj.
12.
máj.
13.
máj.
14.
máj.
15.
máj.
16.
máj.
17.
máj.
18.
máj.
19.
máj.
20.
máj.
21.
máj.
22.
máj.
23.
máj.
24.
máj.
25.
máj.
26.
máj.
27.
máj.
28.
máj.
29.
máj.
30.
máj.
31.

Partnereink