Csongrád megye hírek

Mit kezdjünk a zöldhulladékkal?

Mit kezdjünk a zöldhulladékkal?

Ősszel gyönyörű színekben pompázik a természet. Ám, ahogy megérkezik a hideg és szeles idő, úgy nő a ház körül elvégzendő teendőink sora. Állandó feladat rendben tartani a kertet és az udvart.

Ezeket a munkákat a városiak sem ússzák meg, mert bár vannak, akiknek az a feladata, hogy rendben tartsák a köztereket, mégis egy-egy viharos nap után jó, ha a lakóközösség összefog és közösen rendben és tisztán tartják lakókörnyezetüket a saját és mások biztonsága érdekében. A gyepről, járdáról, a kövezett utakról mindenképp szedjük össze a lehullott leveleket, mert ezek később csúszóssá válhatnak, és ahogy barnulnak, elszínezhetik a járdát is.

 

A szükséges eszközök

 

Az ősz végi kerti munkák nagy részét általában a lehullott levelek folyamatos gyűjtése jelenti. Az avar összegyűjtéséhez a lombseprű elengedhetetlen társunk lesz, hogy megkönnyítsük és meggyorsítsuk a saját dolgunkat. Többféle anyagból, például műanyagból és fémből is készítenek már lombseprűket, van olyan, amelynek állítható a nyele is. Ezenkívül jól jöhet egy gereblye is, ezekből már létezik gyeplazításra alkalmas, valamint fabegyűjtő változat is.

 

Mit kezdjünk a zöldhulladékkal?

 

Készítsünk menedéket és takarót!

 

Ne tekintsünk a lehullott levélre hulladékként! Készíthetünk egy részéből téli menedéket például a sünöknek, hogy átvészeljék alatta a hideget. Valamint a kerti ágyásokra is boríthatunk avartakarót, így védekezhetünk a talajmenti fagyoktól is valamennyire.

 

Komposztáljunk!

 

A komposztálás a zöldhulladék feldolgozásának legjobb és legkörnyezetbarátabb módja. Komposztálni a saját udvarunkon is tudunk egy erre kialakított komposztálóban. Ezt alapos utánajárás után magunk is készíthetünk, de előre gyártott változatot is felállíthatunk.

 

 

Számos leírás létezik már arról, hogyan kell helyesen komposztálni. A legtöbb kerti növény lombja, levele bele kerülhet a komposztba, mint ahogy a fűnyesedék és bizonyos konyhai zöldhulladékok is. DE! A diófa és a bálványfa levelét ne rakjuk bele, mert azok csírázásgátló, gyökeresedésgátló hatással rendelkeznek. Kutassunk, olvassunk a témában, hogy a lehető legjobb minőségű saját komposztot állíthassuk elő, amellyel csak jót tehetünk növényeinkkel!

 

Elszállítás

 

Ha nincs más megoldás, a hulladékgazdálkodók az erre alkalmas és "hitelesített" zsákokba összegyűjtött zöldhulladékot évente néhány alkalommal elszállítják. Amit sose tegyünk: ne égessük el az avart! Ez egyrészt borzasztóan környezetszennyező megoldás, másrészt pedig tilos, illetve előre be kell jelenteni a hatóságoknál. Ezért járjunk utána, hogy lakóhelyünkön ezt a tevékenységet hogyan szabályozzák.

 

 

Programajánló

«
21. 2019. május
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
ápr.
29.
ápr.
30.
máj.
1.
máj.
2.
máj.
3.
máj.
4.
máj.
5.
máj.
6.
máj.
7.
máj.
8.
máj.
9.
máj.
10.
máj.
11.
máj.
12.
máj.
13.
máj.
14.
máj.
15.
máj.
16.
máj.
17.
máj.
18.
máj.
19.
máj.
20.
máj.
21.
máj.
22.
máj.
23.
máj.
24.
máj.
25.
máj.
26.
máj.
27.
máj.
28.
máj.
29.
máj.
30.
máj.
31.
jún.
01.
jún.
02.

Partnereink